Un program comun de evenimente Reactor - Váróterem  Projekt

Decembrie

La spațiul Reactor și ZIZ – Art and Social Area

 

Pe final de an și începutul anului viitor, Reactor și Váróterem  Projekt invită publicul clujean la Fágáș – Schimb intercultural, a doua parte a programului comun de spectacole, care își propune să aducă împreună publicurile celor două teatre, arătând în același timp o imagine a diversității și complexității scenei locale de teatru independent.

Spectacolele se vor juca la spațiul Reactor și la ZIZ – Art and Social Area; toate spectacolele vor avea supratitrări în limbile română sau maghiară, iar o bună parte și în limba engleză.

Abordând o multitudine de teme și subiecte, spectacolele incluse în program sunt unite prin dramaturgiile și instrumentele de lucru contemporane, prin experiment artistic și relevanța pentru societatea actuală.

Evenimentele fac parte din proiectul Fágáș. Perspective multiculturale - consolidarea antreprenoriatului cultural din Cluj-Napoca în context interetnic româno-maghiar, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, apelul Consolidarea antreprenoriatului cultural și dezvoltarea audienței și a publicului (sesiunea 3).

Proiectul își propune colaborarea dintre cele două teatre și dezvoltatea publicului clujean, prin oferirea unei perspective unitare a scenei independente române și maghiare din oraș. Proiectul include de asemenea două coproducții Reactor- Váróterem  Projekt. Prima dintre acestea este Dincolo de ora de aur/Az aranyórán túl de Ovidiu Cioclov, în regia lui Ovidiu Caița, care a avut premiera în octombrie, iar cea de-a doua va fi regizată de Martin Boross (Ungaria).

***

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro.

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro.

PROGRAM

3,4 decembrie, ora 20:00

La Reactor de creație și experiment

RAȚA!

 

De: Cleopatra Constantinescu

Regia: Dragoș Alexandru Mușoiu

Scenografia: Mihai Păcurar

Muzica: Radu Dogaru

Asistență de regie: Irina Caraulă

Sunet și lumini: Cătălin Filip

 

Distribuția: Andrada Balea, Alexandra Caras, Ana-Maria Marin, Alina Mișoc, Paula Seichei

 

Rața nu are de ales și pleacă de acasă. Rața ajunge la corporație. Rața trebuie să fie productivă. Rața se îndrăgostește de un cântător. Rața are o voce. Rața nu are curaj să cânte. Rața se autosabotează. Rața merge la petreceri în peșteră cu lilieci. Rața se auto-abandonează. Rața se scufundă și îngheață. Rața începe să construiască, nesigură. Rața își face un prieten. Rața alege. Rața își dă drumul în zbor.

Doar că nu e despre rațe, e despre oameni și despre maturizare – să știi că poți să alegi.

Durata: 100 min

Vârsta: 16+

Spectacolul se joacă în limba română, cu supratitrare în limbile maghiară și engleză.

 

9 decembrie, ora 20:00

La Reactor de creație și experiment

SUB APĂ

De Ioana Toloargă

Regia: Olivia Grecea

Scenografia: Mihai Păcurar

Mișcarea scenică: Ferenc Sinkó

Muzica: Condurat Alexandru 

 

Distribuția: Andrada Balea, Christian Har, Oana Mardare, Alina Mișoc, Tavi Voina

 

O femeie nu știe să facă pluta. Încercările ei de a rămâne la suprafață o poartă printr-un mediu fluid al amintirilor, unele distorsionate, altele imaginate. Singurătatea e spartă de patru voci care oscilează între compasiune și sabotare. Fricile se depun în straturi de intensități și consistențe diferite. Aproape întotdeauna există cel puțin o luminiță aprinsă. 

Durata: 110 min.

Vârsta recomandată: 14+

Spectacolul se joacă în limba română, cu supratitrare în limbile maghiară și engleză.

 

10 decembrie, ora 20:00

La Reactor de creație și experiment

N-A FOST ODATĂ

Text: János Lackfi și Tamás Ijjas
Regia: András Hatházi
Cu: Zsolt Csepei și Emese Erdei

(Un fel de) sinopsis:

Acesta este unsinopsis pentru a determina poporul (a Nép, the Folk, le Peuple, das Volk, ilPopolo, la Gente, la Homoj, Populus, the people, the God-given people) să vinăsă vadă spectacolul. Ascultați și imaginați-vă poveștile lui János Lackfi șiTamás Ijjas, care nu sunt deloc obișnuite. Ele sunt îndrăznețe, obraznice și uneori amabile, dar niciodată obișnuite.

Și noi am fost scuturați, întinși, demontați, amețiți și apoi readuși la loc. Am fost făcuți să fim nebuni sau furioși, apoi liberi și împăcați. Nici acum nu înțelegem cum.

Această cavalcadă de povești este despre TOT, deși este plin cu lipsuri. Dă răspunsuri, apoi, la final, pune întrebări.

Când vii aici, două fluxuri de cuvinte inundă atât sala, cât și pe tine, dar când scoți capul ca să-ți tragi sufletul, ei bine, iată! Cine știe. (Tünde Kocsis și echipa).

Durata: 50 min.

Vârstarecomandată: 15+

Spectacolul se joacă în limba maghiară, cu supratitrare în limba română.

 

13 decembrie, ora 20:00

La ZIZ Art and Social Area

PARTEA 2. PUTEREA

Regia: Petro Ionescu

Dramaturgia: Selma Dragoș

Scenografia: Alexandra Budianu

Muzica: Adonis Tanța

Mișcare scenică: Cătălin Filip

Montaj video: Călin Deneș

Asistență de regie: Călin Deneș, Alexandra Ioana Harapu, Antonia Mihăilescu, Roxana Țentea

Sunet și lumini: Robert Kocsis

Cu: Andrada Balea, Cătălin Filip, Oana Mardare, Endre Racz și Tavi Voina

Foto și video afiș: Mihai Păcurar


„Oriunde am găsit viaţă, găsit-am voinţă de putere.” (Friedrich Nietzsche, Așa grăit-a Zarathustra)

Spectacolul Partea 2. Puterea sondează tema puterii, precum și raporturile custrăinii/alteritatea prin explorarea limbajelor artistice a două discipline: teatru și film.

5 performeri și o instalație video parcurg diferite etape ale istoriei omenirii văzute ca manifestări ale voinței de putere. Dacă puterea e un motor fundamental al lumii, atunci ea dă naștere atât regulilor și structurilor sociale, cât și haosului și dezastrului.

Spectacolul reprezintă partea a doua din trilogia Solidarității, fiind construit în antiteză cu spectacolul Partea 1. Iubirea. Spectacolele trilogiei funcționează independent, sunt de sine stătătoare și nu e necesar ca vizionarea lor să fie cronologică.

Durata: 100 min

Vârsta: 14+

Spectacolul se joacă în limba română, cu supratitrare în limbile maghiară și engleză.

 

15 decembrie, ora 20:00

la Reactor de creație și experiment

DINCOLO DE ORA DE AUR/AZ ARANYÓRÁN TÚL

De Ovidiu Cioclov

Traducerea în maghiară: Zsolt Csepei

Regia: Ovidiu Caița

Scenografia: Mihai Păcurar

Tehnic: Cătălin Filip, Júlia Sipos

Distribuția: Andrada Balea, Zsolt Csepei, Levente Imecs-Magdó, Alina Mișoc, Emőke Pál, Tavi Voina

(RO) Unii oameni fug de locul în care se nasc, simt că acolo nu pot evolua, alții, dimpotrivă, rămân în același loc toată viața, pot crește numai unde-și au rădacinile. Primii cară poveștile personale precum un bagaj, ceilalți dezvoltă poveștile împreună cu rădăcinile grele.

Toți acești oameni se întâlnesc într-un oraș, să zicem Cluj, dar nu neapărat, un oraș tehnologizat, tânăr, turistic, multicultural, cu o imagine bună, iar cea mai bună imagine, spun specialiștii în arta fotografică, este surprinsă în timpul orei de aur, la răsărit sau la apus, când lumina este caldă și moale. Dincolo de poleiala orei de aur rămân oamenii și poveștile lor care se leagă indiferent de limba pe care o vorbesc. Ce se întâmplă după ce lumina caldă și moale dispare?

Durata: 90 min.

Vârsta: 14+

Limba: română și maghiară (cu supratitrare în maghiară și română)

 

16 decembrie, ora 20:00

La Reactor de creație și experiment

VISUL

De Alexa Băcanu

Regia: Dragoș Alexandru Mușoiu

Scenografia: Mihai Păcurar

Coregrafia: Sergiu Diță

Pregătire muzicală: Adonis Tanța

 

Muzica: Max Anchidin, Renata Burcă, Magor Bocsárdi, Csaba Boros, Tibor Cári, Radu Dogaru, Ada Milea, Adrian Piciorea, Corina Sucarov, Peter Visky, Compozitor anonim

Distribuția: Maialgesa Dat, Călin Deneș, Radu Dogaru, Christian Har, Ana Maria Marin, Duncan McKee, Victor Muntean, Emőke Pál, Ana Rednic, Oana Rotaru, Paula Seichei, Doru Taloș, Adonis Tanța

Cu participarea: Oana Mardare / Andrada Balea

Sunet și lumini: Cătălin Filip

Sonorizare: Radu Boancă

 

Spectacolul conține fragmente din „Visul unei nopți de vară” de William Shakespeare, traducerea Ștefan Octavian Iosif.

 

O clasă de actorie se pregătește de spectacolul-examen „Visul unei nopți de vară”. Școala e plină de zvonuri, repetițiile de revelații și nopțile de neliniște. Limitele dintre teatru și viață, dintre școală și viață personală, dintre normal și anormal se contopesc și dispar. 

Spectacolul afost creat în cadrul proiectului „Zonă de siguranță”, care are ca temă de cercetare abuzurile de putere ce pot apărea în mediul universitar, în special în cadrul facultăților cu profil artistic.

 

Durata: 140 min.

Vârsta recomandată: 14+

Limba: română, cu supratitrare în maghiară și engleză.

 

16 decembrie, ora 20:00

La ZIZ Art and Social Area

A 6-A ZI

Spectacol de teatru fizic nonverbal

Regie: Varga Hunor-József
Performeri: Varga Hunor-József, Veres Orsolya
Scenografie: Gábor Zsófia
Coordonator de mișcare: Györgyjakab Enikő
Sunet și lumini: Sipos Júlia

Om. Femeie. Om și Femeie. Bărbat și Femeie. Femeie și bărbat.

După spusele Cuiva, doi oameni, cândva: au făcut o greșeală. Este o poveste foarte umană. Despre tragedia a doi indivizi foarte cunoscuți. Este o poveste foarte personală și totuși: cum a devenit atât de impersonală? Ne gândim la bărbați ca la un grup, la femei deopotrivă. Ne lipsește ceva personal, la care să ne raportăm. Dacă vrem să evadăm sau descoperim în noi o nevoie care răstoarnă regulile stabilite, societatea o consideră o încălcare a normelor și ne pedepsește.

Durata: 120 min.

Vârsta recomandată: 14+