Asociația Reactor de creație și experiment s-a înființat în ianuarie 2014, iar în prezent, echipa numără aproximativ douăzeci de artiste și artiști de teatru specializați în regie, dramaturgie, scenografie și actorie, majoritatea absolvenți ai Facultății de Teatru și Film din Cluj-Napoca. Obiectivele asociației sunt susținerea artiștilor emergenți, promovarea dramaturgiei contemporane românești, dar și dezvoltarea de public și oferirea unor programe culturale adresate categoriilor diferite de public. Asociația Reactor de creație și experiment se ocupă de managementul spațiului independent cu același nume deschis în martie 2014 la Cluj-Napoca.
Până în prezent, Asociația Reactor a implementat peste 30 de proiecte din fonduri nerambursabile, dintre care cele mai importante sunt: cinci ediții Fresh Start – rezidența de creație dedicată absolvenților de facultăți vocaționale, șapte ediții Drama 5 - rezidența de scriere dramatică, trei ediții Teen Spirit – platforma dedicată publicului adolescent, precum și numeroase proiecte care urmăresc documentarea unor evenimente și subiecte importante din istoria României și din contextual social actual.
Pe lângă producția de spectacole de teatru, Reactor încearcă să creeze o legătură cât mai directă cu comunitățile cărora se adresează, de aceea proiectele includ mereu activități conexe: ateliere de formare profesională, ateliere de teatru pentru copii și adulți, ateliere de management cultural, discuții cu publicul după spectacole și sesiuni de mediere culturală.
Înfiinţată în anul 2009, Asociaţia Váróterem Projekt este operatorul trupei de teatru independent cu același nume, având ca activitate principală producerea spectacolelor de teatru. În cele mai multe cazuri, aceste spectacole se axează pe un fenomen sau o problemă întâlnită în societatea de astăzi, respectiv pe dorinţa de a reînnoi limbajul teatral prin crearea unui stil propriu, contemporan şi tipic asociaţiei. Membrii asociaţiei consideră că producţia artistică, pentru a fi relevantă şi vie, trebuie să aibă legături incontestabile cu viaţa cotidiană, iar pentru a fi în stare să iniţieze un dialog productiv între diferitele personaje şi grupuri ale societăţii, trebuie să iasă din zona de confort – plină de clişee şi lipsită de dorinţa de a formula întrebări relevante.
Creaţia artistică, în cazul nostru producţia teatrală, este un instrument adecvat pentru a facilita astfel de dialoguri.
De la înfiinţarea sa, Asociaţia Váróterem Projekt a produs 29 de spectacole și o instalație video interactivă online. Pe lângă aceste mai avem șapte producții pentru copii, respectiv spectacole jucate în școli, care au la bază adaptări ale literaturii obligatorii școlare. Spectacolele asociației noastre au fost invitate la 75 de festivaluri, atât din țară, cât și din străinătate, în același timp am participat cu ele la 55 de turnee.
Cu medii și experiențe diferite în domeniile teatrului și filmului, Para Film & Teater, creează spectacole și filme din roluri unice în producție și facilitează dialogul. Au câțiva ani de experiență ca regizori și producători atât pentru Para, cât și pentru alți producători.
Para funcționează ca un institut de cercetare în domeniul artei social-politice și cooperează cu parteneri internaționali și naționali.Până acum, au produs cinci scurtmetraje, mai multe piese de teatru și două lungmetraje. Piesele lor „Eu?” și „Omule. Pe mine?" a făcut turnee pentru mai mult de 300 de spectacole. Prin artă și cu arta ca arenă, ei vor să strălucească și să dezbată puterea și structurile de putere. Traficul de persoane, violența, clima, extremismul și încălcările drepturilor omului sunt teme printre lucrările lor de artă.
Conceptul „Dialog Teatru” se extinde pe întâlnirea dintre public și scenă. Sub umbrela artei politice sociale, Theatre Dialogue provoacă temele și relația public-scenă în sine și construiește o cameră mai mare de reflecție. Prin metoda de lucru a lui Para și prin dezvoltarea pieselor de teatru, ei doresc să continue să exploreze ce este și ce poate fi Theatre Dialogue. Scopul lui Para este de a crea întâlniri unice între public și artist care să activeze și să provoace atât forma, dialogul și schimbul. Temele spectacolului stabilesc premisele expresiei artistice și doresc să invite mai multe întrebări fără răspunsuri concrete. Pentru fiecare nouă producție, ei încearcă să stabilească noi colaborări și parteneri care pot aduce alte perspective asupra temei sau formei date.
În cei doi ani de existență, Para Film and Teater AS a realizat 3 spectacole de teatru, un film de lung metraj și 3 scurtmetraje. Spectacolele „I” și „Mann. I?” sunt create în urma unei documentări a violenței și a impactului acesteia asupra femeilor, respectiv cum se resimte ea în viața bărbaților. Spectacolul „Mann. I?” are de asemenea o variantă cinematografică, realizată în timpul pandemiei, pentru ca spectacolul să poată fi urmărit online. Prin spectacolul „Rățușca cea urâtă”, compania a creat un expriment – un hibrid între teatrul pentru adulți și cel pentru copii, un eveniment participativ, unde evenimentele și finalul sunt decise prin implicarea publicului și care se bazează pe participarea persoanelor de vârste diferite.